SI- en Bekkenklachten

 

Ken je dat, die zeurende pijn onder in je rug? Het voelt of het bijna op je bot/staartbeen zit. Met lang staan en zitten wordt het gebied onder in je rug ook helemaal stijf en krijg je de behoefte om te bewegen. Wanneer je moet bukken schiet het er soms bijna in als je niet bewust oplet. 

 

Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Zeurende stijve pijn laag in de rug/staartbeen
  • Schietende pijn bij bukken
  • Drukpijn t.h.v. SI gewricht/bekkenrand 
  • Uitstraling naar het bovenbeen
  • Pijn aan je stuit bij zitten
  • Pijn bij het schaambeen
  • Angst om spullen van de grond te pakken
  • Lange afstanden lopen vermijden
  • Niet lang kunnen zitten 

 

Wat zijn bekkenklachten?

Bij dit type klacht is een duidelijk verschil te maken tussen mannen/vrouwen en zwangere vrouwen/bevallen vrouwen. Wanneer je naar het bekken kijkt, is het bekken het centrum die krachten opvangt. Vanuit de benen komen de krachten op het bekken terecht, vanuit de rug komen krachten op het staartbeen terecht. Het bekken en het staartbeen vormen samen het SI-gewricht. SI staat voor sacrum (staartbeen) en iliaca (bekken). In het SI-gewricht zit maar een paar graden beweging, deze paar graden zijn alleen door de ligging wel essentieel in het verloop in het opvangen van krachten. Door een trauma zoals struikelen, vallen etc. kan hier een verschuiving in komen en dit kan klachten geven. Tot slot kunnen er ook klachten ontstaan door een disbalans in spieren.

 

Wat is belangrijk bij bekkenklachten?

Het is van belang om je bekken in evenwicht te houden. Hierbij moet sprake zijn van een balans op het gebied van je spieren; je buik-, rug- en bekkenbodemspieren. Zijn jouw rugspieren bijvoorbeeld meer getraind dan je buikspieren door houding of sport, dan kunnen de krachten minder goed gelijkwaardig opgevangen worden wat kan zorgen voor problemen.

Over ons

MedSupport is een jonge, dynamische en moderne fysiotherapiepraktijk gevestigd in sportcentrum Fitland in Doetinchem. Professionele begeleiding en persoonlijke aandacht in combinatie met de nieuwste oefenapparatuur zorgen ervoor dat u snel van uw klachten af bent. Lees meer...

Volg ons

Volg ons op social media om zo als eerste van alle nieuwe ontwikkelingen, acties en activiteiten op de hoogte te zijn.

    

Contact

Keppelseweg 26 
7001 CG DOETINCHEM
Tel: 0314-765099
Halseweg 27D
7021 HV ZELHEM
Tel: 0314-786706
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.