Zwangerschap

Voeding is tijdens de zwangerschap ontzettend belangrijk om verschillende redenen:

  • Groei en ontwikkeling van de baby: Een gezonde voeding zorgt voor de juiste voedingsstoffen die de ontwikkeling van de organen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem van de baby ondersteunen.
  • Gezondheid van de moeder: Goede voeding helpt jou als moeder gezond te blijven, wat essentieel is voor zowel jouw eigen welzijn als dat van jouw baby. Het kan zwangerschapscomplicaties zoals hoge bloeddruk en diabetes helpen voorkomen.
  • Voldoende energie: Zwangerschap kan fysiek veeleisend zijn, en een gebalanceerd dieet helpt je om de benodigde energie te leveren.
  • Voorkomen van tekorten: Specifieke voedingsstoffen zoals foliumzuur, ijzer, calcium en omega-3 vetzuren zijn cruciaal. Foliumzuur vermindert het risico op neurale buisdefecten, terwijl ijzer belangrijk is voor het voorkomen van bloedarmoede.
  • Immuunsysteem: Een goede voeding ondersteunt het immuunsysteem van zowel de moeder als de baby, waardoor jullie beide beter bestand zijn tegen infecties.
  • Langetermijneffecten: Wat jij als moeder eet kan invloed hebben op de gezondheid en het eetgedrag van je baby op de lange termijn.

 

Jij hebt 3 uur dieetadvies vergoeding vanuit jouw basisverzekering

 

MedSupport Diëtisten heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland

Veelgestelde vragen over voeding bij zwangerschap:

Ja, het wordt aanbevolen om dagelijks foliumzuur (minimaal 400 mcg per dag) en vitamine D (10 microgram) te slikken. Sommige vrouwen hebben ook extra calcium, omega-3 of jodium nodig, afhankelijk van hun dieet en medische situatie. Raadpleeg altijd je arts, verloskundige of diëtist voor het juiste supplement.

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om meer te eten, maar niet dubbel zoveel. Focus op voeding van hoge kwaliteit in plaats van kwantiteit.

 

Gewichtsverlies wordt meestal niet aangeraden tijdens de zwangerschap, behalve in gevallen van overgewicht of obesitas, en dit moet altijd onder begeleiding van een arts en diëtist gebeuren. Het is belangrijk om een gezonde gewichtstoename te hebben om ervoor te zorgen dat zowel jij als je baby voldoende voeding krijgen.

Voedingsmiddelen die je beter kan vermijden zijn o.a.: rauwe vis, schelpdieren en vlees, ongepasteuriseerde melk en kaas, caffeine (max. 1 kopje per dag), zoethout thee en alcohol.