Fietsen op een racefiets, mountainbike of gravelbike is over het algemeen niet heel erg blessuregevoelig. Dit komt omdat er geen lichamelijk contact is met anderen (tenminste dat is de bedoeling) en je hoeft niet om je as te draaien. Toch ervaart ongeveer 85% van de fietsers wel eens klachten tijdens het fietsen. Wij beschrijven hieronder de 6 meest voorkomende klachten en geven jou 6 oplossingen.
Ondanks het lage aantal ongevallen krijgen sommige fietsers heftige blessures door een val met de fiets. Meestal gaat het dan over botbreuken. De meeste botbreuken die ontstaan tijdens het fietsen zijn die van het sleutelbeen en de schouder. Ook hoofdletsel komt relatief vaak voor.
Ongeveer 85% van alle fietsers krijgt te maken met klachten tijdens het fietsen. Deze klachten kunnen jou belemmeren om fijn te fietsen. De meest voorkomende blessures zijn:
Zadelpijn en/of doofheid is een kwaal die veel fietsers wel kennen. Soms heeft het te maken met het wennen aan een langere tijd zitten, maar vaak speelt zadelhoogte en breedte hier een belangrijke rol in. Zadelpijn die niet beter wordt kan het plezier in het fietsen sterk verminderen. Naast de pijn kan ook doofheid in het zitvlak of bekkenbodemregio meespelen. Dit kan (bij langere duurritten) zelfs zorgen voor erectieproblemen bij mannen.
Als je net gestart bent met fietsen dan kan het een kwestie van gewenning zijn. Ook een goede fietsbroek is belangrijk om zadelpijn te voorkomen. Met een zadel die goed past bij jouw heupbreedte en daarbij de juiste zadelhoogte zul jij snel minder klachten moeten ervaren.
Knieklachten bij wielrenners ontstaan grofweg in 3 gebieden: irritatie rondom de knieschijf, irritatie rondom de kniepees en aan de buitenzijde van de knie (ook wel een runnersknee genoemd). De klachten zijn vaak een combinatie van een “verkeerde” zadelafstelling en een te snel opgebouwde belasting tijdens het fietsen. Wanneer jij niet op zoek gaat naar een oplossing, kunnen de klachten erger worden. Dit uit zich in klachten tijdens, maar vooral na het fietsen.
De juiste zadelpositie in combinatie met de weerstand geleidelijk opbouwen, en tijdelijk wat sneller de pedalen rondtrappen kan zorgen voor minder druk op de knie. Het uitvoeren van gerichte oefeningen voor de opbouw van kracht in de benen en romp, helpen om de belastbaarheid van de spieren rondom de knie te verbeteren. Een fiets fysiotherapeut kan jou hierbij begeleiden.
Pijn in de rug kan ontstaan vanuit een continue druk en aanspanning van de lange rugspieren. Hierdoor ontstaat er vermoeidheid van de rugspieren en druk op de tussenwervelschijf (discus).
Als er te snel wordt opgebouwd in fietsbelasting of de houding in te grote stappen verandert, kan dit zorgen voor rugklachten.
Een aanpassing maken aan jouw fietshouding kan er voor zorgen dat de druk op de rug vermindert. Denk hierbij aan:
Tijdens een bikefitting kan er gekeken worden naar jouw fietshouding en eventueel de druk op jouw rug. Daarnaast is jouw fietsbelasting, het versterken van de rugspieren en romp plus de stabiliteit verbeteren belangrijk om rugklachten te verminderen of voorkomen.
Een afspraak maken bij een fysiotherapeut gespecialiseerd in fietsblessures en fietsers is hierbij een goede stap.
Pijn tussen de schouderbladen en de nek ontstaan vaak vanuit vermoeidheid van de spieren die het hoofd omhoog houden tijdens het fietsen. Als je een langere training uitvoert dan dat je gewend bent, kunnen de spieren meer moeite hebben om het hoofd omhoog te houden. Ook kan de mogelijkheid tot het goed strekken van de bovenrug een belangrijke rol spelen in het ontstaan van pijnklachten in dit gebied.
Hoe minder aerodynamisch (voorover) je zit, hoe minder hard de spieren in nek en bovenrug werken. Het stuur verhogen en/of de afstand tussen stuur en zadel aanpassen kan ervoor zorgen dat je meer rechtop zit. Hierdoor neemt de druk af van jouw bovenrug en nekgebied. Deze positie kan goed bepaald worden tijdens een bikefitting.
Ook kan manuele therapie of fiets fysiotherapie helpen om de beweeglijkheid van de bovenrug en nek te verbeteren. Daarnaast is het belangrijk om het lokale uithoudingsvermogen op te bouwen.
Het aanpassen van de afstand tussen stuur en zadel kan er voor zorgen dat er minder druk op de handen komt. Ook de stuur breedte kan een belangrijk punt zijn om druk te verminderen op de bovenrug regio. De juiste positie kan goed bepaald worden tijdens een bikefitting.
Doofheid in de handen en polsen tijdens het fietsen ontstaat vaak door druk op de zenuw in de pols (meestal de carpale tunnel). Je ziet veel fietsers daardoor regelmatig wapperen met de handen tijdens het fietsen. Ook kunnen er klachten aan de handen en polsen ontstaan door een te gespannen houding op de fiets. Hierdoor komt er in de nek/schouder een zenuw in de verdrukking.
Het verminderen van doofheid en pijn in de polsen kan door middel van het verbeteren van de mobiliteit van de pols. Daarnaast is het dragen van fietshandschoenen en eventueel een extra dik stuurlint een overweging.
Het is belangrijk om naar de fiets- en handpositie te kijken om te kunnen beoordelen of de handpositie een rol speelt in het ontstaan van de klachten. Hiervoor is de bikefitting een mooi middel.
Als de klachten vanuit de nek en/of schouderregio komen kan met behulp van manuele therapie, massage, een fietspositiemeting en/of oefeningen de spanning weggenomen worden.
Pijnklachten of dove tenen tijdens het fietsen worden vaak veroorzaakt door het afknellen van bloedvaten en zenuwen rondom de voet.
Dit probleem ontstaat door schoenen die te strak zijn of doordat de voet niet voldoende bewegelijkheid heeft om zich aan te passen aan de schoen. Ook kan de ondersteuning van de voet een rol spelen bij pijn aan de voeten.
Er zijn meerdere oplossingen voor pijnklachten aan de voeten:
Tijdens een bikefitting kan dit goed bepaald worden.
Er zijn wielrenners en fietsers die bijna nooit fysieke klachten hebben en zich ook makkelijk aanpassen aan een andere fietshouding/afstelling. Daarnaast zijn er ook fietsers die bijna ieder verschil of aanpassing van de fiets opmerken. Daardoor lopen zij sneller klachten op.
Doorfietsen met pijn en/of doofheid kan grote gevolgen hebben op lange termijn en ontneemt vaak het plezier in het fietsen. Twijfel daarom niet wanneer jij klachten ervaart en ga samen met ons op zoek naar de oplossing.