Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een behandelmethode gericht op het afvoeren van overtollig lymfevocht uit het lichaam. Door gerichte therapie verbeteren we de doorstroming van het lymfestelsel, wat zorgt voor minder zwelling en verlichting van klachten als stijfheid, pijn of een zwaar gevoel.

Er zijn verschillende vormen van oedeem:

  • Lymfoedeem: ontstaan door een beschadigd lymfestelsel, vaak na een operatie of bestraling.

  • Veneus oedeem: veroorzaakt door slechte doorbloeding, bijvoorbeeld bij spataderen.

  • Primair oedeem: aangeboren afwijking in het lymfestelsel.

  • Traumatisch oedeem: zwelling na een blessure of operatie.

Oedeemtherapie helpt je om klachten te verminderen en weer vrijer te bewegen.

Oedeemtherapie wordt vergoed door de zorgverzekaar

Oedeemtherapie valt onder fysiotherapie. Hiermee wordt de behandeling vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wij hebben contracten met alle grote zorgverzekeraars. Bij specifieke aandoeningen, zoals lymfoedeem, worden de behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor is wel een verwijzing van een specialist nodig. Controleer altijd jouw polisvoorwaarden.

Bekijk alle zorgverzekeraars waar wij een contract mee hebben

Samen vooruit:
hun verhaal, jouw stap

Lees hier de ervaringen van mensen die je voorgingen bij MedSupport

Ben

"Uitstekend"

De samenwerking met Anne is uitstekend. Kundig, rustig en begripvol.

Asankja

"Alles onder 1 dak"

Het fijne, vind ik, dat iedereen zijn specialisatie heeft en daar goed in is. Ik heb alles onder 1 dak.

Wendy

"Echt fysio op maat!"

De fysiotherapeut was betrokkenheid en deskundigheid. Ik wordt altijd op mijn gemak gesteld en krijg echt fysio op maat.

Wat kun je verwachten van een oedeemtherapie behandeling?

Onze oedeemtherapeuten gebruiken verschillende technieken om de vochtophoping te verminderen en jouw mobiliteit te verbeteren. Een behandeling bij MedSupport bestaat uit de volgende stappen:


Intakegesprek

We starten met een uitgebreid gesprek waarin jouw klachten, medische achtergrond en hulpvraag in kaart worden gebracht. Zo zorgen we dat de behandeling goed aansluit bij jouw situatie.


Onderzoek

De oedeemtherapeut onderzoekt waar zich vocht ophoopt en welke beperkingen je ervaart in houding of beweging. Dit vormt de basis voor het behandelplan.


Behandelplan op maat

Samen stel je met de therapeut een persoonlijk behandelplan op. Dit kan bestaan uit:

  • Manuele lymfedrainage: een zachte massagetechniek die het lymfestelsel stimuleert om vocht beter af te voeren.

  • Oefentherapie: gerichte oefeningen om de doorbloeding en lymfeafvoer te verbeteren.

  • Advies en voorlichting: over leefstijl, voeding en zelfzorg, zodat je ook thuis zelf invloed kunt uitoefenen op je herstel.

Plan hier je afspraak

Oedeemtherapie bij MedSupport

Bij fysiotherapie MedSupport is Anne afgestudeerd oedeemtherapeut. Zij heeft veel affiniteit met de oudere doelgroep en is sinds 2021 oedeemtherapeut. 

Anne is daarnaast ook Msc. Geriatrie fysiotherapeut in opleiding.

Anne Eenstroom

Geriatriefysiotherapeut i.o. - Oedeemtherapeut

Wouter vd Berg

Operational Manager - Manueel therapeut - Fysio bikefitter

Joëlle Bockting

Fysiotherapie - ACT- en ademtherapeut

Jana Jakubikova

Praktijk manager

Yasmin Krabbenborg

Personal Trainer

Jerrel van Duijn

Personal Trainer

Silke te Molder

Eigenaar - Diëtist

Roos vd Langenberg

Diëtist

Joni Olie

Psychosomatisch fysiotherapeut

Kim Kleijkers

Bekkenfysiotherapeut i.o. - Fysiotherapeut

Matthijs IJff

Eigenaar - Manueel therapeut - Psychosomatisch fysiotherapeut i.o.

Marissa Geven

Sportfysiotherapeut - Manueel therapeut

Sophie Goossens

Praktijk manager

Iris van Dam

Bekkenfysiotherapeut i.o. - Fysiotherapeut

Daphne Mintjes

Kinderfysiotherapeut i.o. - Fysiotherapeut

Bas van Silfhout

Geriatriefysiotherapeut

Zelfhulptips bij oedeem

Met een paar eenvoudige gewoontes kun je zelf bijdragen aan het verminderen van oedeem en het ondersteunen van je herstel. Hieronder vind je praktische adviezen die je dagelijks kunt toepassen:


Blijf in beweging

Lichte dagelijkse activiteit helpt de bloedcirculatie en lymfeafvoer op gang. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling of een rustige fietstocht. Probeer te voorkomen dat je lang achter elkaar zit of staat — dat vergroot de kans op vochtophoping.


Draag je compressiekousen op tijd

Heb je compressiekousen voorgeschreven? Trek ze dan direct na het opstaan aan, wanneer de zwelling nog minimaal is. Gebruik eventueel een aantrekhulp om het makkelijker te maken. Heb je last van knelling of ongemak? Geef dit dan door aan je therapeut.


Rust met je benen omhoog

Merk je dat je been, arm of ander lichaamsdeel in de loop van de dag opzwelt? Neem dan regelmatig pauze en leg het aangedane lichaamsdeel iets hoger dan je hart. Leg bijvoorbeeld je benen op een kussen als je ligt. Drink voldoende water en probeer zoutgebruik te beperken.


Neem bij twijfel contact op

Blijven de klachten bestaan of nemen ze toe? Neem dan contact op met je oedeemtherapeut. Die kijkt met je mee en geeft je advies dat past bij jouw persoonlijke situatie.

Veelgestelde vragen bij oedeemtherapeut

Dat verschilt per persoon en hangt af van de oorzaak, de ernst van het oedeem en je hersteldoelen. Tijdens de intake stelt de oedeemtherapeut een behandelplan op dat past bij jouw situatie.

Nee, oedeemtherapie is over het algemeen niet pijnlijk. Technieken zoals manuele lymfedrainage zijn juist zacht en gericht op ontspanning. Bij zwelling of gevoeligheid kan het in het begin wat onwennig aanvoelen.

Vaak wordt dit vergoed via de aanvullende zorgverzekering. Bij bepaalde indicaties, zoals lymfoedeem, is vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. Check altijd je polisvoorwaarden of vraag het aan ons.

Voor iedereen met vochtophoping door bijvoorbeeld lymfoedeem, veneus oedeem, een operatie, blessure of chronische aandoening. De therapie is geschikt voor zowel jong als oud, en kan ook preventief worden ingezet bij terugkerende klachten.

De meeste mensen merken verlichting van zwelling, een soepeler gevoel in het aangedane gebied, minder pijn of druk, en meer bewegingsvrijheid. Ook kan de therapie helpen om verdere toename van oedeem te voorkomen.

In de meeste gevallen heb je een verwijzing van je huisarts of specialist nodig om de behandeling vergoed te krijgen via je zorgverzekering.

Matthijs IJff

Maak kennis met Matthijs