Dry needling

Dry needling is een behandeling van triggerpoints met een kleine naald. Tijdens de behandeling wordt een naaldje in de triggerpoint gebracht, waardoor deze kan ontspannen en geen klachten meer geeft.

Wanneer is dry needling zinvol?

Op het moment dat je last hebt van een te hoge spanning in spieren kan dry needling toegepast worden.

De klachten waarbij dry needling zinvol kan zijn, zijn bijvoorbeeld:

Dry Needling wordt vergoed door de zorgverzekaar

Ben jij aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Wij hebben contracten met alle grote zorgverzekers. Hierdoor krijg jij jouw behandelingen bij ons vergoed. 

Bekijk alle zorgverzekeraars waar wij een contract mee hebben

Samen vooruit:
Hun verhaal, jouw stap

Lees hier de ervaringen van mensen die je voorgingen bij MedSupport

Thomas de Goijer

"Met twee behandeling had ik mijn mobiliteit terug"

Ik kreeg vrijdagavond een ontzettend stijve nek. Matthijs heeft doormiddel van dry needeling direct meer mobiliteit kunnen realiseren. Met twee behandelingen had ik vrijwel mijn volledige mobiliteit terug. 

Sennol Buyl

"Binnen 2 afspraken van mijn klachten af"

Ik heb maanden lang last gehad van 'schietende pijn' in mijn linkerbeen. Hiervoor ben ik doorverwezen naar Fysiotherapie MedSupport. Ik ben behandeld door middel van dry needling en binnen 2 afspraken ben ik van mijn klachten af. Het is zeker een aanrader!

Paulien van den Berg

"Dry needling heeft goed geholpen"

De fysiotherapeut neemt uitgebreid tijd voor intake, zeer heldere uitleg van behandelplan. Afspraken zijn stipt op tijd, reminders via mail werken goed. Behandeling (dry needling) heeft goed geholpen, was al na 3 behandelingen pijnvrij.

Wat kan je tijdens dry needling ervaren

Bij dry needling kan je de volgende dingen voelen:

  • Een klein stroomstootje in de spier;
  • Tintelingen;
  • Prikkels;
  • Lichte pijn.

Het resultaat van dry needling

In veel gevallen is na één of enkele behandelingen het volgende merkbaar:

  • Minder pijn in de spieren;
  • Minder stijfheid van de spieren;
  • Minder uitstraling.

Meer dan alleen dry needling

Tijdens de behandeling wordt er ook aandacht besteed aan oefeningen. Hierdoor is het effect van de dry needling beter en keren ze minder snel terug.

Plan hier je afspraak

Drie dry needling specialisten

Bij MedSupport zijn er 3 collega's die dry needling toepassen. Hierdoor ben jij snel aan de beurt en krijg je de expert die bij jou past. 

Onze dry needling therapeuten hebben twee opleidingen gevolgd voor het mogen behandelen van triggerpoints. Hierdoor weet jij zeker dat de behandeling het maximale effect zal hebben.

Matthijs IJff

Eigenaar - Manueel therapeut - Psychosomatisch fysiotherapeut i.o.

Marissa Geven

Sportfysiotherapeut - Manueel therapeut

Iris van Dam

Bekkenfysiotherapeut i.o. - Fysiotherapeut

Daphne Mintjes

Kinderfysiotherapeut i.o. - Fysiotherapeut

Joëlle Bockting

Fysiotherapie - ACT- en ademtherapeut

Jana Jakubikova

Praktijk manager

Roos vd Langenberg

Diëtist

Yasmin Krabbenborg

Personal Trainer

Joni Olie

Psychosomatisch fysiotherapeut

Jerrel van Duijn

Personal Trainer

Anne Eenstroom

Geriatriefysiotherapeut i.o. - Oedeemtherapeut

Silke te Molder

Eigenaar - Diëtist

Kim Kleijkers

Bekkenfysiotherapeut i.o. - Fysiotherapeut

Bas van Silfhout

Geriatriefysiotherapeut

Sophie Goossens

Praktijk manager

Wouter vd Berg

Operational Manager - Manueel therapeut - Fysio bikefitter

Zelfhulptips bij dry needling

  1. Doe regelmatig de voorgeschreven oefeningen: De behandeling met dry needling heeft het beste effect als je in de dagen daarna ook de oefeningen doet. Volg nauwgezet het oefenprogramma dat door je fysiotherapeut is voorgeschreven. Door consistent en correct te oefenen, kun je de resultaten van de fysiotherapiebehandeling maximaliseren.
  2. Blijft in beweging: het is belangrijk om na een dry needling behandeling de behandelde spieren in beweging te houden. Denk bijvoorbeeld aan wandelen bij behandeling in het onderlichaam of armbewegingen maken als je behandeld bent in de schouder of arm. 
  3. Zoek alleen de grenzen op als dit kan: De structuren uitdagen waar jij last van hebt kan een goede manier zijn om iets op te bouwen, maar bij een overbelasting kan dit soms ook een negatief effect hebben. Luister naar de signalen van je lichaam en communiceer eventuele zorgen of veranderingen in je symptomen met je fysiotherapeut. Het is belangrijk om samen te werken om je behandeling aan te passen indien nodig.

Onthoud dat deze tips algemeen van aard zijn en het is altijd raadzaam om advies te vragen aan je fysiotherapeut voor specifieke zelfhulpmaatregelen die passen bij jouw individuele situatie.

Veelgestelde vragen bij dry needling

Nee, dry needling en acupunctuur verschillen. Dry needling richt zich specifiek op spieren en triggerpoints, terwijl acupunctuur onderdeel is van de traditionele Chinese geneeskunde en zich richt op energiebanen in het lichaam.

De behandeling kan kortstondig gevoelig zijn, vooral als een spier reageert met een spiersamentrekking. Dit gevoel is meestal van korte duur. Na de behandeling kan de spier een beetje beurs aanvoelen, vergelijkbaar met spierpijn.

Het aantal sessies hangt af van de aard en ernst van je klachten. Bij acute klachten merk je vaak al na 1-3 behandelingen verbetering, terwijl chronische klachten meer sessies kunnen vereisen.

Dry needling valt onder fysiotherapie. Of het wordt vergoed, hangt af van je aanvullende verzekering en het aantal fysiotherapiebehandelingen dat is opgenomen in je polis.

Ja, mits uitgevoerd door een gekwalificeerde en getrainde fysiotherapeut. De gebruikte naalden zijn steriel en voor eenmalig gebruik.

Matthijs IJff

Maak kennis met Matthijs